Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

EPIDEMIJA MENOPAVZE OSVOJILA HRVAŠKO

#menopavza #komedija #hrvaska #spasteater #podiramomeje

Glas o mojih fantastičnih štirih damah, ki dvigujejo na noge vso žensko populacijo Slovenije že leto dni (in tudi njihove pogumne moške, ki spoznavajo to 'čudo'), je dosegel še Hrvaško! Ne samo to, v novi magični kombinaciji: Salomé, Sanja Doležal (Novi Fosili), Arijana Čulina (filmska, televizijska in gledališka igralka) in Karmela Vukov Colić (nekdanja TV in radijska voditeljica ter novinarka na HRT in druga v izboru oddaje Zvezde pojejo) ….. se dogaja revolucija odstiranja skrivnosti žensk v zrelih letih zdaj še pri sosedih! Kako?... Špasno! 

Jutri nas čaka prva predpremiera in že danes smo vsi na trnih, telefonih, v navezi non-stop! Na družbenih omrežjih že vse vrši in jooj, imam rada ta mix vznemirjenja, strahu in pričakovanja! Ampak naj grem po vrsti…

ŠPAS TEATER - PODRLI SMO ŠE ENO MEJO!
Menopavza ni več tabu, je fenomen, ki se je s tipičnim pristopom Špas teatra 'gremo čez mejo', ki ga je lepo podprla tudi režiserka Nina Kleflin, preoblekel v smeh in komedijo! Če vprašate mene, je smeh najboljši način za soočanje s tegobicami in tegobami zrelih let! 

To smo dokazali z Mena-boomom v Sloveniji – s komedijo smo se približali ženskam, ki se srečujejo z ekskluzivnostjo tega obdobja in tudi predsodki. Iz omar smo zbezali veliko strahov in zatajenih skrbi in dvomov. Vehementno smo pometli z njimi - z luškanim humorjem. Po tem, ko smo lani novembra 2018 prvič uprizorili Menopavzo se je zgodila, JA, lahko rečem prava mala meno-revolucija. V medijih smo zasledili ogrooomno člankov o nas, o puncah in o témi, ki jo obdelujemo. In pazite – to so bili sami pozitivni članki!!  



Mediji so razgrabili zgodbe fantastičnih štirih in tudi temo, o kateri se je do zdaj govorilo le skrivaj, na štiri oči med prijateljicami, pa še to ne! Podirati pravila, norme, meje, kar je zamolčano … to mi je všeč že od zmeraj. Le tako lahko gremo naprej. Posamezniki in družba. Ja, show naj gre dalje!


GOSPODINJA, HIPI, MENEDŽERKA, TV ZVEZDA – VSE Z ISTO TEŽAVO!  

Naj vas malo spomnim. Menopavza je komedija o štirih ženskah v letih, ki prinašajo spremembe: vročico, spremenljivo razpoloženje, oblivanje, izbruhe v pozitivno in negativno smer, telesno antipuberteto in, milo rečeno, psihično zmanjšano stabilnost! J

Kako je lahko to smešno, vprašate?! Je! pa še kako!

Ena je rahločutna, vdana gospodinja, druga hipijevka, ki so jo leta prepričala v resnost življenja, tretja je starleta resničnostnih šovov, ki ji moč bledi in četrta 'šarf' poslovna ženska, ki med tisočerimi obveznostmi spet išče svojo žensko milino. Srečajo se med nakupovanjem in v kratkem srečanju obdelajo vse resno resne téme. Vse imajo enako težavo, le posledice imajo drugačne. Kako že rečejo, isto branje, samo drugo pakovanje ;) Je pa tekom zgodbe ena bolj smešna od druge! In tukaj je čar naše Menopavze. Iskrena je in SMEŠNA!

STRUP JE V MAJNIH FLAŠKAH - 120 PONOVITEV V 10 MESECIH!

Na svetovnem gledališkem zemljevidu je od Menopavze dalje drugačna slika. Sredi velikega sveta je mala Evropa, sredi nje še manjša Slovenija in v njej še manjši Mengeš. V malem Mengšu se vsak dan v letu iz kake obcestne reklame zasveti simbol našega gledališča – Špasov harlekinček - že od svojih začetkov išče pot do ljudi. In PRAV tu se je začela epidemija Menopavze.

Glasbena komedija Menopavza je dosegla nov gledališki uspeh Špas teatra v Sloveniji - 120 PONOVITEV V SAMO 10 MESECIH! Je tudi ena najbolj obiskanih predstav sezone 2018/2019 in ena izmed največkrat razprodanih predstav v zadnjem desetletju!  


Po tem,   ko smo odigrali 100 predstav v manj kot 4 mesecih lani in do konca sezone še nekaj deset več, v letošnjem letu nadaljujemo s predstavami po Sloveniji, že čez nekaj deset ur pa bomo uradno osvojili Hrvaško. Tako je, Špas teater bo prvič svojo predstavo selil v tujini. Čeravno Hrvaška, pa se spogledujemo tudi že z Rusijo in Belorusijo!
 

ČEPRAV SE NE ČAKA NA MAJ… 

SMO SE Z RTL HRVAŠKA DOBILI NA SESTANKU V MAJU V RESTAVRACIJI CUBO 

Ravno v tistem času je prišel spet iz New Yorka Seth Greenleaf. Producent ameriške Menopavze, ki je bil ob januarskem obisku premiere v Mengšu tako navdušen, da ni našel besed. O tem sem že pisala TUKAJ! Tedaj smo, če si malo polaskam, stali ob boku Al Pacinu, Dolly Parton in Anthony Queenu J Seth namreč pozna in je delal že z vsemi.

Ker je našo Menopavzo režirala hrvaška prvokategornica za režijo muzikalov, Nina Kleflin, sva se že v januarju dogovorili, da po prvem letu predstavimo Menopavzo in aktualno temo tudi na Hrvaškem! In ker vedno držim besedo, sem na sestanek v 'Cubota' povabila prijatelja Danka Stefanovi
ća iz RTL Music Hrvaška.


Seth, Urška in Danko trenutek zatem, ko smo si segli v roke za podpis dogovora o produkciji Menopavze na Hrvaškem. Foto: osebni arhiv Urška Alič


Simbolika dogovora treh: Špas teater, RTL Music Hrvatska in Greenleaf Productions. Foto: Urška Alič


NAJBOLJ UČINKOVIT SESTANEK VSEH ČASOV – TRAJAL JE 5 MINUT!

Sedimo jaz, Seth Greenleaf, Irena Soban – moja tekstopiska in Fixi … in čakamo na Danka. Vsi smo bili pripravljeni na dolg delovni sestanek, ki pa se je na dobro voljo vseh zgodil v 5 minutah – res je! Najboljši možni sestanek! Najprej smo se smejali, kako se je Danko zapletel na ulicah prometno novo urejene Ljubljane, potem smo obujali Jugo čase. Po moje smo se Sethu zdeli bolj trčeni kot vesoljci.

Sploh ni vedel o čem teče beseda. Obdelali smo Jugo-šole, pa Tita, pa odhajanje na počitnice v starih časih, balkanski rokenrol in najboljše žure – vse! Seth si je mislil, da delamo novo komedijo hahaha.

Potem pa reče, kako pa zdaj z Menopavzo na Hrvaškem? Dva stavka povem jaz, dva stavka Danko, dva Seth, dva Irena in smo zaključili.

Menopavza je ena najbolj polnovrednih komedij, ki ponuja teater v pravem pomenu besede, odnose, čustva, humor, ples, vse! Vsi prisotni smo se strinjali, da bo treba zavihati rokave in začeti.

… Že nekaj tednom zatem, je Salomé skorajda padla s stola v garderobi Špas teatra, ko smo jo povabili k sodelovanju.


Navdušena Salome na prvi novinarski konferenci v Zagrebu. Foto: Bojan Zibar

SALOME SE SELI NAZAJ NA HRVAŠKO

Salomé je v Menopavzi odigrala zelo pomembno vlogo. Špas teater pa je s svojo različico muzikala presenetil celo avtorje predstave. Naša postavitev je bila namreč po njihovem mnenju najbolj drzna, najbolj provokativna, čarobna, razmišljena do zadnjega detajla in - najbolj smešna! To, da smo k sodelovanju povabili Salomé, ki se je rodila kot moški pomeni, da smo sodobno gledališče, ki želi odkrito govoriti o vseh tabu témah, ki so na tak ali drugačen način blizu ljudem. Ženskost v zrelih letih doživljamo ženske na tisoč in en način.
 

SALOME SE SELI NAZAJ NA HRVAŠKO

Salomé je v Menopavzi odigrala zelo pomembno vlogo. Špas teater pa je s svojo različico muzikala presenetil celo avtorje predstave. Naša postavitev je bila namreč po njihovem mnenju najbolj drzna, najbolj provokativna, čarobna, razmišljena do zadnjega detajla in - najbolj smešna! To, da smo k sodelovanju povabili Salomé, ki se je rodila kot moški pomeni, da smo sodobno gledališče, ki želi odkrito govoriti o vseh tabu témah, ki so na tak ali drugačen način blizu ljudem. Ženskost v zrelih letih doživljamo ženske na tisoč in en način.

KAJ IMAJO SKUPNEGA ŠPAS TEATER, NOVI FOSILI IN RADIO TELEVIZIJA HRVAŠKA

Nove nastopajoče v hrvaški Menopavzi! Z velikim zanimanjem sem spremljala izbor profilov žensk, ki bodo na Hrvaškem stopile v čevlje naših fantastičnih štirih. Katera bo imela karizmo, šarm in božajoči glas Helene Blagne, katera brezmejno simpatičnost in srčnost Urške Vučak Markež in katera ženski naboj ter vesoljnega duha Zvezdane Mlakar? Le Salomé je ostala Salomé – s svojo edinstveno življenjsko zgodbo in resničnim stikom z globinami ženskega sveta.

Ko je bilo poletje že v polnem teku, smo jih izbrali! Sanjo Doležal, priljubljeno pevko skupine Novi fosili,  Arijano Čulina, filmsko, televizijsko, gledališko igralko in književnico ter Karmelo Vukov Colić, nekdanjo televizijsko in radijsko voditeljico ter novinarko, ki je dosegla drugo mesto v izboru hrvaške različice oddaje Zvezde pojejo. Ko so stopile skupaj, je med njimi stekla fantastična energija – prav to smo tudi iskali!


… naprej vam napišem jutri, ko bo za nami prva predpremiera!

 

Urška Alič, Kapitanov dnevnik | Zagreb, 23. oktober 2019, ob 00:20

PREDPREMIERA – ČAKALI SMO JO NA TRNIH

Ko se je danes zgodila predpremiera smo vedeli, da bo zelo okej! Kakšne petardice so punce! Polne energije, pravih hormonov in volje! Ampak da bo odziv publike takšen, kot je bil, tega si nismo mislili! Streha gledališča je kar poskakovala od aplavza, smeha in navdušenja! Kar kliknite na sliko...


RTL Music in Špas teater na Hrvaškem več kot uspešna: razprodane so že vse prve Menopavze!

Gloria.hr, intervju z igralkami v hrvaški Menopavzi (klik na sliko). Arhiv: You Tube

MED OBISKOM V ZAGREBU PA ... NAD MENOPAVZO NAVDUŠENI AVSTRALCI!

Te rdeče pahljače v njihovih rokah bodo zdaj prepotovale 16.018 km (prav pogledat sem šla!) hahaha - vse skupaj se mi zdi zelo zabavna zgodba! 

Tole sliko z veselimi Avstralci smo posneli v znani zagrebški taverni, kamor smo se umaknile Salomé, Nina Kleflin, moja melenkost in moj Fix, ki je itak povsod zraven. Včasih si ta moj kuža zaželi sedeti na stolu in tudi tokrat je bilo tako. Sosedje so bili očitno navdušeni nad njegovim gosposkim obnašanjem (ker je res priden ta moj Fix). In beseda da besedo, se predstavijo, da so iz Avstralije, da potujejo že šest tednov po Evropi in se jutri vračajo domov downunder ... jaz jim vsa vesela razložim, da sem producentka predstave Menopavza, Nina je režiserka in Salomé igralka, ki igra zvezdo ter da imamo v tem tednu premiero v Zagrebu.

Ženske pa u luft, waaaaaa, kaj reeees, mi smo to gledali doma v Avstraliji!! To je perfektna predstava in točno so prepoznale Salome in njen lik, potem pa telefone v roke, izmenjat maile, selfiji, objemi, vzkliki, vse to žensko, saj veste?! :) In tako sem jim podarila naše rdeče pahljače z napisom ŠPAS TEATER za spomin. Lepo je, če svet sodeluje in se povezuje, kajne? <3 

DOGAJANJE Z NADZVOČNO HITROSTJO

Sedaj pa … hitim nazaj v Ljubljano, ker imamo jutri ves dan vaje s samimi fanti in Jurijem Zrnecem na čelu. Ustvarjamo novo komedijo Avdicija, ki jo Jure režira, besedila pa so spisali on in fantje. Iz popolnoma ženskega sveta se selim nazaj na Mars – k fantom.

Še dobro, da pri teh preskokih lahko ostanem resna in normalna. Danes sem že ves dan med ženskimi hormoni, jutri me čakajo moški. Upam, da bom lahko iz pomanjševalnic in vzklikov 'wiiiiiii' dovolj hitro preklopila na bolj redkobesedno noto, na ful smeha in kakšno inovativno kletvico vmes.

V resnici se zelo veselim vsega! Jutrišnjih vaj v Špas teatru s fanti in četrtkove premiere Menopavze v Zagrebu z dekleti. Ob koncu tedna bom verjetno nekaj ur strmela v prazno in sestavljala občutke. Ampak nič zato – bogatejša bom v sto in enem pogledu.


Srečna sem, ker delam, kar me osrečuje.

Srečna sem, ker naše delo osrečuje druge.

Vaša kapitanka

Urška Alič


P.S. 
Če se sprašujete, premiera 24. oktobra je bila fantastična! Občinstvo smo stali 10 minut skupaj, ploskali, navijali, nato je na oder prišel še Davor Radolfi in skupaj smo tulili LUNA PLEŠE ČA-ČA-ČA... ja prav ludo je bilo. Lepooo! Bravo Nina, Danko in punce - odlično ste se odrezali! Ponosna sem na vse!


Igralke in režiserka na rdeči preprogi. Premiera Menopavza 24.10.2019. Foto: RTL Music Hrvatska.

Igralki Salome in Arijana Čulina, producentka Urška Alič, igralka Karmela Vukov Colić, režiserka Nina Kleflin in igralka Sanja Doležal. Foto: osebni arhiv Urška Alič.


Hrvaška Menopavza



Salomé je DIVA tudi v hrvaški Menopavzi.

 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK