Vse o prodaji vstopnic Spletna prodaja vstopnic Cart

ZGODBA V ZGODBI – NASTAJALA JE 19 LET!

#ljubezenskeprevare #zigaflajnik #generalka #premiera #custvenivrtiljak
Sedim v dvorani, v 8 vrsti. “Ne! Muska pride šele potem, ko je Jan že na odru!“  zaslišim v odločnem tonu reči Žiga. In… baaam! Kot da sem katapultirana v drug svet. To je transsurfing. Saj veste, tisti občutek, ko se ti v nekem trenutku zazdi, da si v nekem mehurčku in opazuješ svet na drugi strani. Iz ene dimenzije opazuješ drugo. Nam v gledališču se takšno surfanje med realnostmi dogaja večkrat kot normalnim ljudem :) In jaz zdaj gledam Žigo, odraslega človeka, ki ustvarja - in sem v takšnem mehurčku. Neizmerno ponosna! | Urša Alič, kapitan | Kapitanov dnevnik | Mengeš 16. oktobra 2019 ob 10:42

ŽIGA
Žiga je naš režiser novega muzikala Ljubezenske prevare.
Žiga je moj sin, na katerega sem izjemno ponosna!
Žiga je predvsem - otrok gledališča.



Žiga Flajnik je otrok gledališča. Foto: Urška Alič, osebni arhiv

Spominjam se, ko sem sedela ravno tu na ‚stamm-sitzu‘ v 8 vrsti malo zatem, ko se je rodil.
Rodil se je v času, ko smo v Špas teatru igrali predstavo Balkanski špijon. Štruca je večkrat pristala v objemu Borisa Cavazze, Rifleta, Mustafe Nadarevića, Marjane Brecelj in Nine Ivanič. In kasneje seveda pri drugih igralcih in režiserjih.


Boris Cavazza in Žiga Flajnik si delita že kar nekaj zgodovine. Pa frizerja morda tudi. J

Gledališče mu je bilo položeno v gene, v voziček, doma v kuhinjo, dnevno sobo, njegovo sobo… spomnim se, da sem takrat opazovala igralce na odru in režiserja, ko jim je dajal napotke… danes pa Žiga daje napotke in scena je druga. Neverjetno. Opazovati razvoj je nekaj najbolj zanimivega!  
 

POTEM PA PRIDE ŠE HARD-CORE DEL GLEDALIŠČA
Ure in ure je Žiga preživljal z mano v gledališču na sestankih z režiserji, koreografi, scenografi, lučkarji, tehniki, igralci… Ti sestanki so fini, le da je v njih toliko podrobnosti, da so zanimivi samo za odrasle…. Najraje je sedel v dvorani in gledal na oder. Iz šole je pritekel v kulturni dom, zabrisal torbo kar nekam (joj, kolikokrat smo jo iskali!) in takoj v dvorano, pod oder. Včasih je, tako kot se to zgodi danes, razposajeno tekal naokoli, se smejal, pustil igralcem, da so ga metali v zrak, večinoma pa je mirno sedel na sedežu in opazoval..


On je razmišljujoč, preudaren in stvari se loteva premišljeno. Pa tudi zelo kreativno!
Včasih je šele ure potem, ko sva prišla iz gledališča spregovoril … »meni bi bilo bolje, če bi bili hkrati dve sceni!« Baaaam. Spet. In je našel rešitev, ki smo jo iskali. To njegovo ponotranjenje izziva in iskanje rešitev izven okvirov običajnega vidim kot izredno sposobnost!


Vendar gledališče je tudi trdo delo. Žiga seveda ni samo opazoval – takoj ko je videl čez pult, je začel z delom; najprej v garderobi, v zaodrju, pri sceni, kot hostesnik, pa kasneje kot vodja hostesne službe, kot oblikovalec, kot izredno kreativni soustvarjalec predstav – v gledališču je bil vsak dan in res ga pozna v drobovje! Dal je že veliko režiserskih inputov v predstavah v naši produkciji; na Dekliščini si je zamislil prizor, ki vključuje 'Modrijane', pa obliko snopov reflektorjev na nastopajoče plesalce – kot na Broadwayu, ideje za glasbene vložke v Dekliščini, ogromno scenskih detajlov pri Menopavzi, pa Seks nasvetih od A do Ž … in še in še.


Žiga Flajnik in Fix – kreativna meditacija.

 

KAJ TI JE VŠEČ? IN SEM GA POSLUŠALA DVE URI

Na pragu srednje šole sem vedela, da ga umetnost vleče k sebi. Kreativnost in svoboda, ki z umetnostjo hodita z roko v roki, sta bili ključni. Ampak on večkrat preseneti. Misliš, da veš kaj si Žiga misli, pa ni nujno. Ko sem ga vprašala, Žiga, kaj bi najraje počel v življenju?« sem dobila najdaljši odgovor - ever!

Poslušala sem ga dve uri, ko mi je razlagal, kako on vidi gledališče in umetnost in sebe in dobila servirano tono idej, kaj vse bi še lahko delali, ustvarjali, naredili drugače. Veliko idej je bilo nadpovprečnih, odličnih! Takrat sem začutila ta ponos, ki ga čutim danes tu iz 8 vrste, ko ga opazujem pri delu.
 

ŽIGA-STIL
No, tisti antološki monolog je zaključil v Žiga-stilu, nekako takole: »moja psihologija je nagnjena k idejam in kreativnim rešitvam, zato bi se težko odločil iti kam drugam! V šoli je bil med najbolj ustvarjalnimi, ampak še vedno je, ko je prispel v Mengeš, najprej stekel v kulturni dom, zabrisal torbo nekam-nekam (in zdaj je sploh ni več iskal J) ter naravnost pod oder. Naslonil se je na stol pred njim in opazoval igralce, režiserja, sceno.


Žiga Flajnik po napornih vajah v poznih večernih urah v družbi oblikovalca luči Zorana.
Foto: Marko Miladinović, arhiv Špas teater
 

Zdaj sem že poznala njegovo notranjo igro, ki je pravzaprav velik talent – kako iz danosti narediti prizor še bolj kreativen. 

In že nekaj dni zatem je prvič omenil, da bi rad postavil 'svoj štiklc' na odru (op. svojo predstavo). Saj drugega ni bilo pričakovati, če pa je dneve preživljal v gledališču in vikende z igralci in režiserji.


Žiga Flajnik, Nataša Barbara Gračner in Jernej Gašperin skupaj v Poreču.
Foto: osebni arhiv Žiga Flajnik.


Foto: Vaje za komedijo Matilda počak!, foto: Žiga Flajnik

ENKRAT FEBRUARJA LETOS -  PRESENEČENJE

Ali pa tudi ne. Februarja letos je Žiga prišel z idejo, da bi rad režiral gledališko igro. Bil je celo toliko diplomata, da ni omenil Špasa. Prebral je veliko tekstov in se odločil za Obutega mačka, ki ga je leta 2004 za Špas teater napisal Andrej Rozman Roza.

Med drugim tudi zato, ker sem takrat v promocijski material zapisala, da bom posvetila to predstavo njemu. Zdelo se mu je pravilno, da začne ravno s tem tekstom (čeprav se pravilno reče besedilo, pa mi v gledališču na veliko uporabljamo besedo tekst in naj tako ostane J).

Gledališki list za Obutega mačka. Posvečen Žigi, napisal ga je Andrej Rozman Roza. Foto: arhiv Špas teater, 2004.

ŽIGA-STIL DRUGIČ…
Potem pa … mine nekaj časa, on nič več ne omenja želje, jaz nič ne drezam … in pride sredi nevihtnega dne v aprilu do mene, da bi rad imel z mano sestanek. Žiga ima zelo dodelan pogled na svet. Za sestanek se je skrbno pripravil in uredil.


Žiga predstavi sestanek producentu ;) Foto: arhiv Urška Alič.
 

Stopila sem korak nazaj – tole bo pa nekaj resnega! Menda se ne bo poročil! Ali pa še kaj hujšega (hehe). Vpraša me, če bi lahko, čeprav je študent, delal svojo predstavo v Špas teatru in sem rekla: “Seveda!” Ni se ustrašil in pravi: “kdaj pa bi me ti uvrstila na svoj program?” No in bila sem pečena! Toda jaz svoji intuiciji zaupam. Če sem izstrelila DA kot iz topa, že vem zakaj! 

Žiga Flajnik na fotoseansi za 16 rojstni dan pred Špas teater premiero Jonas, 2016.
Foto: arhiv Špas teater


OBUTI MAČEK VS. LJUBEZENSKE PREVARE | ZGODBA V ZGODBI

… vedela sem tudi, da idejo izpeljati ne bo enostavno. Ne na eni, ne na drugi strani.

Priložnosti za režijo Žiga ni dobil samo zato, ker je moj sin in je treba dati mladim priložnost, pač pa zato, ker je imel res dobro idejno zasnovo, odličen načrt, ki je kar klical po uprizoritvi. Če tega ne bi imel, mu ne bi dala te priložnosti. 

Izbral je Obutega mačka. Da bi sklenil zgodbo, ki se je začela leta 2004. Tokrat bo režiral igro on, naredil sceno on, izbral igralce on. V sebi je postavil igro do zadnje podrobnosti. Zamislil si je vse! Poklical je igralce, enega za drugim, se z njimi dogovarjal in slednjič še Rozo, ki je osnovno besedilo v verzih priredil po njegovih idejah.

Ob koncu sezone 2018/19 smo se dobili pri nas doma, kot vsako leto, na tradicionalnem pikniku sezone. Po Žigovi ideji smo imeli 'dve prizorišči' na vrtu. Z veseljem sem opazovala, kako takrat na vrtu začenja nastajati žmoht nove gledališke predstave… kemija med igralci, ki se potem zlije v predstavo. Zame je to najlepša čarovnija!
'Špas teater privat'. Tradicionalni piknik pri nas doma. Foto: osebni arhiv Urška Alič.


Igralci za novo predstavo izbrani: Gašper Rifelj, Rok Ferengja in Jan Bučar – moški del zasedbe muzikala Ljubezenske prevare. Foto: Žiga Flajnik.


LJUBEZENSKE PREVARE: ROMANTIKA - DA, KLASIKA - NE!

Žiga ni želel na oder postaviti klasičnega Obutega mačka. Želel je le vzeti zgodbo in iz nje narediti predstavo, ki bo zabavna, dinamična in obenem bolj realna, kot so prevečkrat zgodbice, pravljice ali romantični filmi. Želel je ustvariti muzikal, ker ima poleg komedije ta žanr najraje. Želel je oboje združiti.

Dejstvo je, da predstava v prvi vrsti ni komedija, čeprav ima, kot pritiče Rozi, zelo duhovito besedilo. V Žigovi verziji se pravljična zgodba približuje realnosti, zato je pa tako zanimiva! In še nekaj je – ima veliko sporočilno noto. Gledalke in gledalci zagotovo ne pričakujejo tega, kar si je zamislil v predstavi…
 

Ko so sredi poletja začeli z vajami, je spet nastopil čas za tisti hard-core del gledališča. Izbrana zasedba povezuje dramske igralce, glasbenike in pevce. Vsak od njih je vajen na nek njemu/njej znani ritem. In celotni ansambel ustvarjalcev Žigovega muzikala je močan!

Avtor: Andrej Rozman Roza
Koreografija: Anja Robida
Kostumografija: Mateja Benedetti
Glasbena priredba: Tomi Purič
Glasbeni vodja in mentor petja: prof. Boštjan Korošec
Oblikovanje luči: Zoran Najdenov
Režija in scenografija: Žiga Flajnik

ŽIGA REŽISER – SCENOGRAF – OBLIKOVALEC - PERFEKCIONIST DO SEBE

Ker sem zaupala režijo študentu, je to med vsemi sodelujočimi pustilo določeno mero radovednosti, kako se bo Žiga lotil dela in s kakšnim nastavkom. V tej točki sem zopet najbolj ponosna mama in zadovoljen producent! Žiga je čustveno izredno inteligenten, premore izjemno širino razumevanja, je gledališko vsestranski, pozna gledališče v najmanjši detajl in je obenem, za piko na i, zelo samozavesten.

Ob tem je zaključil tudi oblikovno šolo in odlično oblikuje – tako je na primer naredil sam VSE promocijske materiale za predstavo Ljubezenske prevare (oglase, bannerje, letak, plakate, vse!).


Žiga Flajnik, režiser, na sestanku z Anjo Robida, koreografinjo. Foto: arhiv Špas teater

Oblikovalska zasnova celostne grafične podobe za predstavo in oblikovanje: Žiga Flajnik.


Režiser mora biti vizionar. Videti stvari v naprej in povezovati detajle pri vprašanjih, ki se odpirajo na licu mesta, ob samem postavljanju igre. Ker dela s kreativnimi ljudmi, pričakuje tudi ideje, rešitve, močne detajle, ki potem predstavo naredijo še bolj privlačno. V nastajanju predstave je strelovod, ki zbira vso napetost, energijo, ki jo igralci in ustvarjalci posredujejo ter jo reciklirano vrniti nazaj, postavljeno na svoje mesto. Vendar prodati idejo, jo umestiti in realizirati ni najbolj enostavna stvar na svetu. Velikokrat pride do trka različnih idej.

USTVARITI MUZIKAL JE MOJSTROVINA

Žiga je potrpežljiv, kar mu pri režiji služi kot močno orodje. Ustvarjanje muzikala je zahtevna naloga: imamo songe, petje, ples, koreografijo, besedilo, igranje, kostume, razvoj likov na odru, dinamika, scena, do sekunde natančne menjave na ‘poll’ pozicijah odra in seveda – človeški faktor. Vse to in še mnogo več. Tukaj lahko fino uporabi svojo trmo! Zaradi nje se midva lahko udariva kot pes in mačka, samo on ne popušča, kadar čuti, da ima prav. Svojo zgodbo pelje tako, da te prepriča z argumenti.
Koreografske vaje igralcev z Anjo Robida. Foto: arhiv Špas teater.

Plesne vaje igralcev v Špas teatru. Avgust 2019. Foto: arhiv Špas teater.
 

ONI IMAJO ČEZ ZAMISLI, JAZ PA REALNOST

Novinarji so me zadnje tedne večkrat vprašali, ali Žigi dajem nasvete? Ves čas mu jih dajem, pa mi teži, naj ga pustim pri miru hahahaha. Ni dneva, ko ne slišim znanega stavka: “Ja, sm dojel!« Potem pa jaz njemu: »Ti to prav zanalašč delaš!« in on nazaj: »prav res!«. Potem oba malo renčiva, se umiriva in - gremo naprej.  Dejstvo je, da se jaz ne vtikam v vsebino predstave oziroma v njegove zamisli, on  mi prepušča le marketinški del. Skupaj pa vedno vse predebatirava. Že odkar imam gledališče je tako in konstruktivnih debat je vajen. Jaz ostajam glavna producentka, izvršni organizator in šef predstave, pa tudi dežurni krivec za vse, če je kaj narobe J.
 

3 TEDNE PRED PREMIERO JE TA RAZPRODANA

Zato smo odprli nov termin in tudi ta je že praktično razprodan. Žiga je tak kot vedno. Miren, potrpežljiv, premišljen, preudaren. Le redki so trenutki, ko vidim, da je tudi on poln miselnega presežka. Možgani delajo 300 km/h! Zdaj prihaja tistih nekaj dni, kjer je treba biti močan, zelo močan!

VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE!

Če me v tem trenutku kdo vpraša, če se veselim, sem najbolj iskrena, če rečem se in se ne.
SE zato, ker vem, da je Žiga z igralci in ustvarjalci naredil odlično, polnovredno predstavo! Vsi skupaj - fantastičen tim so! Zelo sem ponosna na vse – na Žigo, da pelje režijo profesionalno, točno tako kot mora in na vse igralce in soustvarjalce, ker so fluidni, delovni in vsi po vrsti krasni ljudje – vzajemno so si dali priložnost in zdaj garajo za to. Vsak dan, od jutra do večera, skupaj, tisočkrat eno in isto, znova in znova … vaje, vaje, vaje - kot kaki mušketirji
J Vsi za enega, pa to…

In kaj smo ustvarili?

Zvezdniki Ljubezenskih prevar so pripravljeni! Plesali bodo, igrali, varali, se smejali, jokali peli! Kako bodo peli! Vendar imam v tem trenutku še zelo mešane občutke, kot je to tudi normalno tik pred premiero.

Seveda se je zelo veselim, hkrati pa me je enako strah kot poprej že 42-krat v vseh 23 letih delovanja, ko smo bili pred premierami! Vse smo ustvarili samostojno, z lastnim znojem, finančnimi sredstvi, negotovostjo in veseljem, z izjemnim spoštovanjem do gledališča!


Naslovna fotografija s slikanja igralcev. Foto: Dejan Nikolič, arhiv Špas teater


Žiga, Jan, Lojze, Tina, Martina, Gašper, Rok in vsa ekipa!
Break a leg! Pfuj, pfuj, pfuj! Toi, toi, toi! Al bocca di lupo! – vse to vam želim v četrtek na premieri!


Vaša kapitanka Urška


P.S. 
Tole dodajam po tem, ko je premiera že mimo! Kaj naj rečem, ponsona, srečna, zelooo zadovoljna! Igralci so bili fenomenalni! Žiga pa je svojo vlogo režiserja tudi odlično opravil! Najpomembnejšo oceno seveda da občinstvo, ki je, kot kaže, nad predstavo navdušeno!

Izredno POZITIVNI ODZIVI MEDIJEV na predstavo Ljubezenske prevare v režiji Žige Flajnika:

S S klikom na sliko si oglejte tudi prispevek POP TV - o premieri Ljubezenskih prevar, ki smo jih začinili s humorjem in smehom! Za ogled lahko kliknete tudi TUKAJ.

Reviji Zarja in Jana, 29.10.2019: Žiga in Ljubezenske prevare



Suzy - premiera Ljubezenskih prevar, oktober 2019
StorySlovenija - Ljubezenske prevare, november 2019
Mojaleta.si - Ljubezenske prevare so zaživele na odru, oktobra 2019
Nova - Ljubezenske prevare - Zabava in čao, oktobra 2019
Si24 - Ljubezenske prevare, oktobra 2019
Siolnet - Ko se v ljubezenske prevare vmešajo znani slovenci, november 2019
 

Ta stran uporablja piškotke, da lahko zagotavlja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Če nadaljujete, se strinjate z uporabo piškotkov na tej strani... OK